Земеделец катурна заповед за отказани плащания

15/04/2021 18:10 0 Коментирай

Земеделски стопани спечели дело срещу ресорното министерство за отказани плащания от държавата.

Върховният административен съд обяви за нищожна Методиката за намаляване и отказване на годишните агроекологични плащания по мярка 214 "Агроекологични плащания" от Програмата за развитие на селските райони.

Тя е била утвърдена със заповед на земеделски министър в оставка от днес Десислава Танева. Методиката е нищожна, тъй като законодателят не е делегирал компетентност на министъра за издаването на този нормативен административен акт с предмет регламентация на правилата, по които ще бъдат намалявани или отказвани агроекологичните плащания на земеделските стопани.

С посочената разпоредба е регламентирано, че когато при проверка на място или административни проверки се установи, че за съответните парцели, животни или пчелни семейства не са спазени базовите изисквания по чл. 26, ал. 1 и 2 или изискванията по управление, агроекологичните плащания се отказват или намаляват съгласно методика, утвърдена от ексминистър Танева.

Следователно оспорената методика е издадена по приложението на подзаконов нормативен акт, което е в противоречие на чл. 76, ал. 1 АПК и чл. 2, ал. 1 от Закона за нормативните актове, смятат магистратите.

Тричленният състав е установил също, че методиката не е била обнародвана и в "Държавен вестник". Съгласно член 5, ал. 5 от Конституцията нормативните актове се публикуват и влизат в сила три дни след обнародването им, освен когато в тях е определено друго. Неспазването на тази конституционно установена форма за външно изразяване на нормативния административен акт засяга валидността на волеизявлението – то не може да придобие исканото от закона правно действие на нормативен административен акт.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook