Земеделец лъже за градини с череши и чесън

18/05/2022 16:35 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Управител на фирма е с обвинение за измама с еврофондове. Предоставил неверни сведения с цел получаване на финансово подпомагане. Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд И. Х. за измама с цел източване на около 108 000 лева.

Той представлявал няколко търговски дружества с основен предмет на дейност производство и продажба на земеделска продукция. Всички те кандидатствали за подпомагане от фондове на Европейския съюз за кампания 2019 година.

На името на една от фирмите имало регистрации на няколко договора за наем на земеделска земя в различни общински служби „Земеделие“ за площи в района на селата Селище, Бучино, намиращи се край Благоевград , както в Бобошево и кюстендилките села Вуково, Неделкова Гращица, Берсин и в района на Бобов дол.

Месец по-късно по искане на И. Х. била извършена редакция на заявлението за подпомагане, като били добавени и други схеми и мерки за получаване на субсидии. Освен това той приложил и таблица за използваните парцели за 2019 г., в която посоченият първоначално в гр. Бобошево бил премахнат. На негово място били добавени нови 23 БЗС, с обща площ от 68,47 хектара. За 13 от тях дружеството му нямало сключени и регистрирани по надлежен ред валидни договори.

В качеството на управляващ и представляващ дружеството обвиняемият лично подписал и подпечатал с фирмения печат заявление за подпомагане и други необходими документи. Служител на ДФЗ на заявените от обвиняемия като земеделски земи с трайно ползване „чесън“ и „череши“. Било констатирано, че един от парцелите е изоран непосредствено преди проверката. Нямало засаден чесън, дърветата са изсъхнали, междуредията не са поддържани и са с висок тревостой, храстовидна и горска растителност.

За установеното на място бил съставен доклад и констатирана липса на правни основания за допустимост за подпомагане по част от схемите и мерките, а по другите – само частично финансиране. На „Л. 15“ ЕООД била изплатена само сумата от 7482 лева.

По случая е било образувано досъдебно производство. От изготвената по делото агротехническа експертиза е видно, че черешовите насаждения в три имота са на повече от 30 години, като за тях не са полагани грижи повече от 10 години. От въпросните парцели не би могла да се добие реколта.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook