Земеделският министър защити напъдени от общинари животновъди

08/08/2023 12:08 1 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Земеделският министър Кирил Вътев се разгневи заради общинари, които гонят животновъди, развъждащи каракачанска порода кози и кучета в село Влахи над Кресна. Съгласно заповед на ОбС, Сидер и Атила Седефчеви трябва да напснат стопанството до 10 август, тъй като замърсяват околната среда.

В пост във Фейсбук профила си Кирил Вътев написа: “Селото произвежда нашата храна! На СЕЛО има градини, поляни, животни, ниви. Без тях няма магазини в града. От 23 години двама братя - Сидер и Атила Седефчеви живеят в село Влахи и отглеждат животни. Селото има 6 (шест) жители. На трима от жителите животните миришели-тези трима жители не се ли хранят? Тези трима жители какво правят с произведенията на храносмилателната им система? На френски парфюм ли им мирише? Селата ни обезлюдяват? Храним се с вносни храни? Болни сме! Защо сме толкова деградирали да степен Общинският съвет на Кресна да гласува решение братята Сидер и Атила да преместят фермата си от село Влахи, защото там искали да има вили??? Селото не е място за ВИЛИ като сгради, а място за ВИЛИ за сено! Без ВИЛИ за сено, ВИЛИТЕ-сгради са призраци", коментира министърът.

Вече има и петиция в защита на стадото в село Влахи. Както Еновина подробно информира, Сидер, съпругата му Елена и брат му Атила са във Влахи от години. Сидер е дипломиран художник. Отглежда стадо от над 500 чистокръвни каракачански овце, 50 породисти кучета, над 230 калоферски кози. В стопанството на Седефчеви има и каракачански коне. ОбС-Кресна изненадващо реши да премести животните на Сидер от Влахи.

"Съгласно Наредбата за отглеждане на селскостопански животни ОбС-Кресна задължава Сидер Седевчев да премести животните находящи се в имот 11569.200.183 в село Влахи, извън територията на селото, в срок до 30 дни", гласи решението на кресненските съветници от 10 юли. Срокът е до 10 август. "На основание чл. 177, ал. 1, т. 3 от ЗВМД, задължава Сидер Седевчев и собствениците на кучета да не са безконтролно пуснати. ОбС се разпореди Седефчеви да изчистят оборския тор на територията на Влахи", се сочи в решението на ОбС-Кресна.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. ГРАЖДАНИН ОТ ГРАДА, А НЕ ОТ СЕЛО -
    ПОЗДРАВЯВАМ ГОСПОДИН МИНИСТЪРА! ТОВА Е МНЕНИЕ НА ДЪРЖАВНИК И ЧОВЕК! ВЕЧЕ СЪМ УБЕДЕН, ЧЕ ТОЗИ МИНИСТЪР Е ТОЧНИЯТ ЧОВЕК

Социално

новини благоевград facebook