Заместник-министър пусна в езеро толстолоб и бял амур

12/11/2022 10:58 0 Коментирай

Заместникът на земеделския министър се включи в акция по зарибяване. 

Югозападното държавно предприятие в Благоевград осигури 15000 рибки - толстолоб и бял амур. Директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов и зам.-министър Валентин Чамбов показно ги пуснаха във водите на езерто в Панчарево.

Целта на зарибяването е да се подобри състоянието на водите в язовира. Пречистването на чашата на съоръжението от наносни отложения чрез зарибяване с растителноядни видове риби е с цел да се намали биомасата. 

Малките рибки струват около 20 иляди лева. Те са от касата на ЮЗДП, каза зам.-земеделският министър Чамбов.

Той поясни, че Министерството на земеделието е наясно със състоянието на язовира – затревен, заблатен и с много наноси. „Ще опитаме с най-лесните методи, сред които е зарибяването, и ако не успеем с тях, ще трябва да търсим и други механизми, които са по-скъпи и по-трудоемки”, каза още заместник - аграрният министър.  Министерството на земеделието ще проучи възможността да забрани за период от една година любителския риболов. 

"През пролетта ЮЗДП извърши зарибяване на балкански реки с над 120 000 броя балкански пъстърви", припомни Дамян Дамянов. Въпреки че това не е основен приоритет на Предприятието, то е готово винаги да съдейства при подобни социални и екологични инициативи.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook