Жалба в ЦИК срещу членове на ОИК

04/11/2023 11:59 0 Коментирай

В Централната избирателна комисия е депозирана жалба срещу членове на Общинска избирателна комисия. Уличени са в неправомерна агитация в полза на кандидат за кмет.

Рилка Любомирова филипова и Велина Бончева Банчева са нарушили член 77 от Изборния кодекс. Нямат право като членове на ОИК - Петрич да насърчават петричани да гласуват на балотажа в неделя за един от двамата претенденти за градоначалник, се сочи в жалбата, входирана на 3 ноември, съобщиха за Еновина.

Велина Банчева е поставила на вратата на кантората си в Петрич плакат с лика и номера в бюлетината на своя любимец. Рилка Филипова пък агитира са същия кандидат в социалните мрежи. Представители на партийни формации настояват ЦИК да ги отстрани от членския състав на ОИК-Петрич заради извършените незаконни действия. В член 77 ясно е упоменато, че е член на ОИК не носи и не поставя отличителни знаци или плакати за агитация. Припомняме, че петрички активисти, представители на 6 партии и коалиции заведоха дело пред Административен съд за касиране на вота за съветници, проведен на 29 октомври. Причината е неправилно попълнени протоколи и манипулирани преференции в бюлетините. В Петричко на първи тур избраха кметове в няколко села. В пет от населените места, както и в града, утре се провеждат балотажи.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook