Жалби от лидерите на ГЕРБ и ИТН срещу секционен председател

11/07/2021 20:03 0 Коментирай

РИК-Благоевград разгледа жалба на евродепутата и областен лидер на ГЕРБ Андрей Новаков. Сигналът му е срещу председател и членовеу на СИК-4 в Симитли.

Новаков твърди, че в секцията, намираща се сградата на Общината, не се допускат до гласуване избиратели с придружител, което е нарушение на разпоредбите на чл. 236, ал. 1 от ИК.

РИК извърши проверка и излезе с решение да предпуреди председателя на спазва методическите указания на ЦИК при прилагане на Изборния кодекс за СИК в страната за изборите.

"Неграмотноста не е основание за гласуване с придружител. Избирател с увредено зрение или затруднение в предвижването ,което не му позволява да извърши сам необходимите действия при гласуване, може да поиска и посочи придружител, който да го подпомогне при гласуването. Допускане на избирател да гласува с придружител е по преценка на председателя. Избирателят не е длъжен да представи документ по ТЕЛК/НЕЛК. Член на комисията може да оспори решението на председателя. По оспорването СИК се произнася с решение и съставя протокол“.

От същата секция 4 в Община-Симитли, се жали и Станислав Иванов Богдански – кординатор на ПП “Има такъв народ“ в Благоевградско.

В жалбата се твърди, че в СИК 014400004, намираща се в община Симитли избирателния списък е разделен на 4 (четири) части, което жалбоподателят счита, че е в разрез с установените разпоредби на изборното законодателство. Списъкът бил разделен от секретаря на горепосочения СИК Антоанета Цетанова Методиева. Подчертано е, че това е втора по ред жалба за нарушаване на изборните правила в тази секция.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook