Жените не работят днес, почита се лечител и закрилник на бедните

27/07/2022 09:49 0 Коментирай

На 27 юли се чества Свети Пантелеймон. Той е помагал на бедните и болните и правел чудеса. Лекувал хората и ги пазел от болести. Той бил по-малък брат на Свети Илия и покровител на летните бури, пороища и наводнения.

Българите приемат, че този ден е много подходящ за пътуване и затова го наричат „Пантелей пътник”. На този ден птиците започват да се събират на ята и да се готвят за дълъг път.

Жените не трябва да подхващат никаква работа на този ден.

Имен ден празнуват Милчо, Милчена, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Милина, Миленко, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна, Пантелей, Панчо, Панто, Панка.

Главата на светеца-лечител се съхранява в руския светогорски манастир „Свети Пантелеймон” и рядко се дава разрешение за изнасянето й от Атон. Свети великомъченик Пантелеймон е лекар по образование, който след като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството, а след мъченическата му смърт по неговото застъпничество стават много изцерения, както от физически, така и от душевни болести и страдания.

Днес се чества и Успение на Свети Климент Охридски. По древна традиция на този ден БПЦ е отредила да се чества паметта на седемте славянски просветители: Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но в този ден те се празнуват заедно под хубавото име Седмочисленици.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook