Зимно покоряване на граничен връх

04/12/2023 09:26 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Планинари от три държави изкачват връх Руй. Зимното покоряване на върха е организирано от Трънското туристическо дружество. Върхът е висок 1706 метра и през него минава границата със Сърбия. Сезирана е Гранична полиция. Посочени са ЕГН и други данни за участниците.

Изкачването е планирано за 16 декември. Стартът е от центъра на село Забел, като през деня ще се изминат около 18 километра положителна денивелация. На връщане маршрутът минава през хижа „Руй”. Обикновено изкачвания на върха се организират през лятото. Сега обаче видимостта е по-добра, тя се простира до над 200 километра и ако късметът съпътства туристите и в деня на изкачването температурната инверсия е традиционната за тази част на годината, те ще могат да видят над 50 планини в България, Сърбия и Македония, включително части от Шар планина, коментираха от дружеството в Трън.

По-добре подготвените туристи ще тръгнат през Зелениград, откъдето маршрутът е по-кратък, но по- труден. Пътеките са почистени, поставени са и указателни табели. Изкачването се организира от туристическата организация на сръбската община Бабушница, туристически клубове от Сърбия и България, както и от общинските администрации на Бабушница и Трън и е на база меморандум за дългосрочно сътрудничество между Трън и Бабушница, подписан през 2014 година.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook