30 000 македонци избират депутати в Благоевград и региона

17/02/2021 18:08 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Увеличава се бройката на македонските граждани с регистрация в Пиринско. По данни на РИК-Благоевград те са близо 30 000 и имат право да участват при избора на кандидат-депутати от листите на партиите в региона.

Ррегистрирани на адреси на местни жители, които не знаят това. По данни на Избирателната комисия, имащите право на глас белополци са 726. 4000 хиляди македонци се водят на постоянен адрес в село Рилци. В Логодаж са 2500, в село Покровник са 2300. 12 000 са регистрираните македонци в Петрич и в Сандански.

За да участват в определени избори у нас, западните ни съседи с българско гражданство трябва да подадат заявление в отдел "Гражданска регистрация и административно обслужване". Към момента такива няма все още, показа наша проверка. Повечето от македонците се регистрират при приятели или пък кметовете по селата ги записват по домовете на хората, които дори не знаят, че делят покрив с чужди хора.

Преди време заради това избухна скандал в Бело поле и така се стигна до куриоз, за да не се регистрират по домовете, хиляди македонци били вписани на адрес на трафопост, припомня Труд. Те фигурират в предварителните избирателните списъци по постоянен адрес, но голяма част от тях се чистят след това, на база на подадени заявления за гласуване, поясниха от РИК-Благоевград.
.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook