Активите на ВиК оценени на 11 милиарда лева

01/12/2019 09:49 0 Коментирай

ВиК инфраструктурата в България е на стойност близо 11 милиарда лева, съобщиха от МРРБ.

Активите, за които е събирана информация, са водоизточниците, каптажи, водохващания, пречиствателни станции, мрежа, включително съоръженията по нея, помпени и хлораторни станции и други специфични съоръжения, канализационна мрежа, дъждопреливници, електрически съоръжения, измервателна апаратура и оборудване, както и сгради, които се използват от ВиК дружествата. Техническите параметри на подземната инфраструктура, която е над 90 хиляди километра, са оценени въз основа на наличната документация за тях, без допълнително обследване със специализирано оборудване.

Такава оценка на публични ВиК активи се извършва за първи път в България и е мащабно начинание. Оценени са над 160 хиляди актива. Събирани са голям обем технически данни, прегледани са всички списъци с публични активи, които са част от договорите между асоциациите по ВиК и ВиК операторите в 39 обособени територии. В рамките на 4 месеца инженерни екипи са обходили територията на страната, за да направят обследване на място на по-съществените активи, които се използват от съответния ВиК оператор.

В резултат на извършената оценка текущата балансова стойност на публичните ВиК активи в обследваните територии, която е 3 310 577 000  лева,  нараства близо три пъти до 10 890 658 000 лева.

Съгласно приложената методика за оценка е получена нова възстановителна стойност на публичните ВиК активи (прибл. 11 милиарда лева), която показва какво би ни струвало да построим тези активи днес, които биха носили същите ползи за ВиК операторите и потребителите на услугите.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook