Петима се лекуват от СПИН в Кюстендил, трима са в Благоевград

01/12/2019 09:15 0 Коментирай

1 декември – Световен ден за борба със СПИН.

Тази година е под надслов "Промените се правят от общностите". От 1986-та до момента са регистрирани общо 3244 българи с ХИВ инфекция. От началото на 2019 година са открити нови 218 ХИВ – позитивни лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новоинфектираните мъже да е многократно по-голям от този на новоинфектираните жени, сочи статистиката.

Заразените са предимно в големите градове - София – 94 болни, в Кюстендилско са петича, в област Пловдив – 22-ма, Варна – 15. В Благоевградско и Шуменско са по двама. В Пазарджик регистрираните са 13, в Русе 8. Във Търново Търново и Монтана са по заразени, в Плевен са петима, в областите Бургас, Разград и Стара Загора по 4 души, в областите Враца, Сливен, Смолян, София област и Хасково по 3-ма.

В света по данни на Глобалната програма по СПИН близо 38 милиона души живеят с ХИВ/СПИН, като само през 2018 г. броят на новите случаи е 1.7 милиона. Повече от половината от всички нови инфекции са сред уязвими групи и техните партньори.

Общо 242 000 души в ЕС са изследвани за ХИВ през първите десет месеца на годината. Относно начина на инфектиране – запазва се тенденцията от последните години: и през настоящата година 84% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път - 51% са мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже.

От всички новорегистрирани 16% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици, като има ръст на увеличение с 3-4 % в сравнение с предходните години.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook