Андон Тодоров: Омръзна ни да живеем в бунище, вижте как ще го изчистим

18/06/2021 09:34 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Андон Тодоров обяви важни екологични проекти за намаляване на данъците чрез разделно събиране на отпадъците. Кандидатът за кмет на Благоевград предлага подмяна на печки на твърдо гориво, кошчета за отпадъци на всеки 10 метра, нови контейнери и още много спешни мерки.

"Благоевград не е чист град и това не може да го отрече дори най-големият оптимист", убеден е кандидат-кметът на Благоевград и бивш председател на Общинския съвет Андон Тодоров, за когото и преди, и сега екологията е приоритет в плановете и проектите му.

Веднъж месечно нощно мокро миене на булевардите и основните улици на града, кошчета за отпадъци на всеки 10 метра, строг контрол и видеонаблюдение в града и селата на общината са задължителните елементи във фокуса на Тодоров как за кратко време градът може да се отърве от фасовете по тротоарите, незаконните сметища и вредните емисии във въздуха.

Изпълнение на мерките за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на община Благоевград, които са залегнали в актуализираната Програма за качеството на атмосфермия въздух за периода 2019 – 2023 г. на общината, е първата стъпка към реализацията на екоплана му. Това включва проучване и поставяне на индувидуални пречиствателни устройства – филтри, на горивните инсталации в жилищните сгради, които се опотляват на твърдо гориво, осигуряване на средства по европейски програми за подмяната на печки на твърдо гориво с по-екологични алтернативи като пелети или газ, както и асфалтиране и озеленяване на крайпътните и междублоковите пространства с цел защита от прах и газове.

Важна стъпка в посока изчистване на града е разделното събиране на различните отпадъци, което в момента е изключително слабо развито и по-скоро попада в категорията на добрите пожелания. То ще доведе и по-реално изчисляване на такса „Смет“, която в бъдеще ще е финансов еквивалент не на това в коя част на града се намира жилището, а какво количество отпадък реално генерира едно домакинство.

В Благоевград без проблем могат да се приложат добри практики от други европейски държави, където сметта се отчита с магнитни карти, има автомати за връщане на амбалаж, специално обособени площадки за събиране и рециклиране на строителни и битови отпадъци и др. За улеснение на хората общината ще сключи договор с фирма за извозване от домовете им на стара битова техника, строителни отпадъци и мебели, за което благоевградчани няма да плащат нищо.

Спешно трябва да се изгради анаеробната инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци за Регионална система за управление на отпадъците.

Оптимизиране графика и районите на сметосъбирането във всички населени места, както и осъвременяване автопарка на фирма „Биострой“ със сметосъбиращи и автометачни машини и техника за измиване на улиците е друго задължително условие за постигане на крайната цел. Според Тодоров трябва да се предприемат всички необходими действия по осигуряване на средства за рекултивация на депото за строителни отпадъци в с. Изгрев и да се премахнат съществуващите нерегламентирани сметища в цялата община.

Обединяване усилията на държавните институции, общинските органи, гражданите и предприятията на територията на общината в опазването на околната среда е единственият начин, по който градът може да стане чист и подреден. Но тъй като всяка придобивка се нуждае от опазване от недоброжелатели, е необходим и строг контрол, категоричен е кандидат-кметът. Идеята му е създаване на общинска Екоинспекция с денонощна гореща телефонна линия, която, заедно с полицията, ще има право да налага финансови санкции на лицата и фирмите, замърсяващи общината.

Екопрограмата на Тодоров в частта, свързана със закупуване на нова техника, ще бъде финансирана със средства от „Програма за околна среда“ през програмен период 2021-2027 г., други европейски програми и ПУДООС. Има обаче и опция за теглене на целеви безлихвен кредит, защото проучването му, направено съвместно с управителя на общинската фирма по чистота, показало, че техниката далеч не е скъпа.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook