Наредбата за отпускане пари на новородени в Благоевград отменена от АС

21/03/2023 16:10 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Съдът отмени Наредбата за отпускане и изплащане на еднократна парична помощ за стимулиране на раждането и отглеждането на деца в Благоевград. Административните магистрати се произнесоха по делото на областния управител за оспорване на решението, прието от ОбС-Благоевград повторно на 15 април 2022 година, информираха от кабинета на губернатора Стоян Христов.

Миналата година решението на Общински съвет- Благоевград, което предвиждаше единият родител/настойник да има уседналост поне две години на територията на общината, а другият поне шест месеца, бе оспорено от областния управител два пъти.

Към днешна дата, съдът обявява Наредбата за изменение и допълнение за нищожна, като в мотивите си посочва, че са допуснати съществени нарушения.
На първо място, не е осъществено ефективно провеждане на изискуемото обществено обсъждане, нарушена е процедурата по публикуване на проектното предложение на интернет страницата на Община Благоевград. Административен съд приема за основателно и възражението относно нарушение на изискванията на чл.26, ал.5 от ЗНА. Тоест, изисква се справката за постъпили предложения да се публикува преди приемането, съответно издаването на нормативния акт, а не след приемане на решението. Отменените текстове на Наредбата не спират изплащането на еднократната финансова помощ за стимулиране на раждането и отглеждането на деца. По този начин областният управител осигурява възможност на повече семейства да се възползват от паричната помощ, като редът за изплащане остава непроменен.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook