АС - Благоевград реши за таксиметровите тарифи

14/05/2024 08:55 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Административен съд - Благоевград излезе с решение по казуса с повишените цени на тасиметровите услуги по настояване на кмета Методи Байкушев и гласувано в ОбС. Магистратите отмениха новите цени, приети от общинските съветници на 29 декември миналата година. Според тях не е изследван пазарният ефект и не са уведомени публично преди това заинтересованите страни, което е съществено нарушение. С тези мотиви тричленният съдебен състав, председателстван от Димитър Узунов, отменя като незаконосъобразно Решение №36 на Общински съвет – Благоевград. Решението на съда не е окончателно, тъй като подлежи на обжалване във ВАС.

Припомняме, че делото бе образувано след жалба на таксиметровата фирма „Мега шанс-М” ЕООД на Спас Калаузки, като се проведе едно съдебно заседание на 12 април. Основният довод в жалбата му е, че неговият бизнес модел е ориентиран към предлагане на максимално ниски цени на таксиметровите услуги и принудителното увеличаване на минималните цени би засегнало възможността му за конкурентно представяне. Той ползвал нискобюджетни автомобили, т.е. от по-нисък клас, изискващи ниски инвестиционни разходи, и се конкурирал с останалите фирми чрез по-ниските цени, а повишаването на минималните тарифи ще доведе до пазарното му отстраняване. Като доказателство е представен отчет на фискална памет за 2023 г. за това, че таксиметровите услуги на цени за дневна тарифа са били 0,75 лв./км и за нощна тарифа от 0,85 лв./км.

Освен това Калаузки посочва, че решението на общинските съветници, с което са определени минималните и максималните цени за таксиметров превоз на пътници и броят на таксиметровите автомобили, които да работят на територията на община Благоевград, е взето извън законовия срок.

Съгласно Закона за автомобилните превози и Наредбата за таксиметрови превози на пътници цените на 1 км пробег се определят по съответна тарифа за всяка следваща календарна година до 31 октомври, а в случая това е станало на 29 декември 2023 г. Тогава с гласовете на 25-има съветници бе прието увеличение на цените на таксиметровите услуги, като дневната тарифа за 1 км пробег бе определена от 0,99 лв. до 1,30 лв., а нощната от 1,19 лв. до 1,30 лв.

Припомняме, че на същата последна сесия за 2023 г. със същото мнозинство бе прокарано предложението на новия кмет Методи Байкушев за повишаване на местните данъци и такси. ОбС реши такса смет да се вдигне от 2,1 на 2,5 промила, данък сгради да се увеличи от 1,9 на 2,5 промила върху данъчната оценка, а данъкът за придобито имущество да скочи от 2,4 на 3 процента от оценката на прехвърленото имущество.

Това решение също се атакува пред Административен съд. Първо бе внесена жалба от гражданите Емил Радев, Людмила Манова, Надежда Войнова-Басмаджиева и Първолета Евтимова, а след това и втора жалба от Антония Димитрова. Доводите са идентични, че не е спазен срокът за обществена консултация на проекта на наредбата, нарушено е правото на участие на заинтересованите страни в производството по издаване на акта, поради което искат отмяна на взетото решение.

Двете жалби бяха обединени в едно дело, като първото заседание е насрочено за 17 май от съдия Саша Алексова, припомни struma.bg.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook