Калин Стоянов с лекция пред студенти

14/05/2024 08:20 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Вътрешният министър Калин Стоянов се изяви като лектрор в Югозападния университет. Пред студенти в Благоевград той разви темата за противодействието на организираната престъпност в Шенгенското пространство.

Стоянов представи ключовата роля на Министерството на вътрешните работи за изпълнение на високите шенгенски изисквания, така че страната ни да заеме достойно своето място сред европейските държави с обща граница: „Успехът е много голям. България се бори за него от много години“. 

Той открои три основни стъпки, предприети за постигане на водещия приоритет, резултатите от които бяха отчетени на европейско ниво - засилване на първата линия на охрана, активизиране на оперативната работа на ГДБОП, ГДГП, ГДНП и пограничните ОДМВР по противодействие на организираните престъпни групи, ангажирани с нелегалната миграция, а също така задълбочаване на комуникацията и взаимодействието с турската страна.

Калин Стоянов представи и данни за започналия още през септември миналата година драстичен спад на опитите за незаконно преминаване на българо-турската граница – 12 000 от началото на годината до момента при 42 000 за същия период на предходната година. България е надежден партньор в пространството без граници и в пълна степен изпълнява своите задължения по охрана и полицейско сътрудничество, подчерта министърът.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook