Асен Василев прави кабинет с БСП, ДБ и отцепници

02/07/2022 15:42 0 Коментирай
Снимка бгнес Снимка: бгнес

Новопредложеният премиер Асен Василев е готов да състави кабинета си. Той преговаря с лидера Корнелия Нинова, а след това с ДБ.

"Постигнахме съгласие да се изготви в много кратки срокове програма от експертните екипи програма, която да бъде приета и на политическо ниво и която да залегне с много ясни и конкретни срокове и ангажименти за това какво ще се случи от сега до края на годината като реформи и необходими дейности. Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което ще продължи да работи за интересите на България, така както и първият кабинет“, допълни Василев.

„Това беше първата среща от преговорния процес, който започваме с мандатоносителя „Продължаваме Промяната“ в опит да съставим правителство“, заяви Корнелия Нинова. „На тази среща отчетохме доброто, което постигнахме за 6 месеца, а то не е малко“, похвали се лидерът на левицата.

„Дадохме си ясна сметка и за слабостите, които проявихме, едната от тях беше, че не подготвихме от самото начало ясна програма със задачи и срокове. Затова днес коригираме тази слабост. И се разбрахме екипи от по трима души, представени от нас, да изготвят такава програма с политически приоритети, но и конкретна законодателна рамка за 6 месеца“, обяви Нинова, пред Нова. Тя призна, че са допускали слабост и грешки в комуникацията, това ще бъде избегнато в бъдеще с изграждане на секретариат.

„Призоваваме дипломатите на двете страни да направят всичко възможно да не се стига до закриване на посолството и скъсване на дипломатическите отношения между България и Руската Федерация. Както и да е се нормализира диалога и да се възстанови диалога между двете страни, така че да е в интерес на българския национален интерес“, коментира Корнелия Нинова дипломатическата криза с Руската Федерация.

"Трябва да намерим механизъм за по-голяма диалогичност по национални приоритети, така че наистина да можем в следващите шест месеца или една година, в зависимост как се развиват политическите събитя, да предложим постижения, които да постигнем“, каза съпредседателят на Демоктратична България Христо Иванов при началото на разговорите с ПП за съставяне на кабинет в рамките на настоящия парламент.

Иванов посочи, че се стъпва на 6 месеца трудна турбулентност, но добри постижения и благодари за сътрудничеството. „Трябва да си извадим уроци, да има ясна програма, ще трябва да подобрим структурата на вземане на решения в едно бъдеще управление и да подходим по конкретен начин към формиране на мнозинство в парламента“, добави Иванов.

Утре предстои среща с отцепилите се от партията на Славши Трифонов-ИТН.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook