Благоевградчанин постави сателитен предавател на новородено черно лешоядче

02/07/2022 17:38 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Доброволец в екологичната организация "Фонд за дивата флора и фауна" от Благоевград участва в поставянето на пръстен на бебе от новозаселените черни лешояди у нас.

"Успешно маркирахме второто отгледано малко на черен лешояд в България от новата история на вида в страната. Понора – малкото черно лешоядче, отгледано от първата успешно гнездяща двойка картали от повече от 60-70 години", съобщиха от Фонда.

На 90-я ден от излюпването ѝ Понора е маркирана с метален и цветен пръстен и сателитен предавател. Очаква се младата птица да напусне гнездото си до месец, което ще отбележи окончателно завръщането на вида в тази част на страната и ще препотвърди възстановяването му след няколко десетилетия след като е бил обявен за изчезнал в България.

Освобождаването на черни лешояди, с цел възстановяването на вида в страната, започна през 2018 година по инициатива на консорциум от организации – Зелени Балкани, Фонд за дивата флора и фауна и Дружеството за защита на хищните птици, както и международни организации като Фондацията за опазване на лешоядите, Евронатур, Правителството на Екстремадура, и с подкрепата на природните паркове „Врачански Балкан“ и „Сините камъни“. Четири години по-късно, видът вече е възстановен като гнездящ в страната, като успешно гнезди в Източна и Западна Стара планина и двете ядра наброяват по над 20 птици и 3-5 формирани двойки.

"Много е едро. Със сигурност е женско и добре е хранено", съобщи благоевградчанинът Христо Пешев, който е поставил сателитния предавател на Понора.

"Почти напълно е оперено и е много красиво. Надяваме се Понора да има дълъг ивот и да успее след години да създаде свое поколение в дивата природа на България", пожела Христо Пешев, който е бивш оператор в регионална телевизия в Благоевград.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook