Байкушев разкри афера с електробусите и липсващи 52 милиона лева в хазната

15/12/2023 08:31 1 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Благоевградският кмет отчете направеното за един месец от него и завареното от предишния мандат в сметките на Общината. Има дори изпълнителен лист за неплатено електричество. Хазната е отчайващо празна - липсват 51 милиона лева. Методи Байкушев разкри, че за прехвалените електробуси, купени от предходния градоначалинк Стоянов с пари от държавата, се заплаща за период от пет години по 50 000 лева месечно. Свалени от пост са управители на три дружества, които са обединени. Не скри в отчета си, че ще кърпи бюджета с пари от данъци, такси, "синя зона", надява се, че екипът му ще спечели над 40 проекта.

Публикуваме отчета на Байкушев във фейсбук:

"Публикувах за обществено обсъждане предложение за промяна в местните данъци и такса смет. Предстои и съставяне на работна група с представители на общинска администрация и общински съвет, която да прегледа тарифата за местните такси и да предложи промени, които да съответстват на съвременните реалности. Ще предложа и промени в правилата за платено паркиране, така че да намалим трафика в центъра на града, да осигурим по-чист въздух и средства за поддръжка и ремонт на улици и тротоари.

 

- Сляхме три общински предприятия, което ще доведе до сериозни съкращения на разходите.

- Правим анализ на ефективността на общинските дружества и скоро ще обявя предложенията ми за оптимизация, така че да пестим парите на гражданите и да даваме добавена стойност за града. Сменихме трима управители на общински дружества. Предстоят още мерки.

 

- Водим преговори с рекламодатели, които да брандират общинските спортни бази, така че да вкараме свежи пари в общината, с които да можем да подпомагаме спорта.

 

През този един месец не спират „честитките“ от миналото. Вече Ви разказах какво заварих в първите дни:

-Огромен общински дълг от над 17,5 милиона лева и предвидени за усвояване още 3 милиона за анаеробната инсталация до края на годината.

-Дупка от 6,7 милиона липсващи пари за пътя до курорта "Картала", улица "Промишлена" и Камерна опера - пари, дадени от държавата, за да се харчат за това, но ги няма.

- Задължения към доставчици от над 2 милиона лева, от които 1,4 милиона са просрочени.

- Липсващи пари за разходи за изборите в размер на 1,3 милиона лева - вече ги разплатихме от текущите местни постъпления, за да не страдат хората, които организираха изборите и опазиха вота.

- Дълг към НАП от 4,8 милиона лева.

- Задължения на ОФК „Пирин“ и „Пирин“ АД от над 1,5 милиона лева и 0 (нула) лева по сметки.

- Реален риск от загуба на 41 милиона заради скандално бездействие по отношение на осигуряване на оператор на анаеробната инсталация, създаване на система за събиране на биологични отпадъци и провеждане на реална информационна кампания. Бургас е единственият град в България с идентичен проект. Те са вършили тази работа интензивно през последните две години, докато нашата община е стояла и е гледала.

3. През последните дни излязоха още:

- Окончателно съдебно решение за 2 600 000 левае, дължими на фирма "Маргарита" - строител на закрития басейн в "Еленово". След последния нефелен опит да се събори това решение от кмета Стоянов, днес вече сме осъдени да платим около 12% върху главницата повече под формата на допълнителни лихви и над 50 хиляди лева разноски. 

Има изпълнителен лист за 85 хиляди лева - неплатено електричество от 2010 – 2013 година плюс лихви и разноски. Да, за 2010 – 2013 година, правилно прочетохте.

Има дупка от 1 059 244 лева за разходите на социален патронаж. Използвам повода да благодаря на д-р Велчев, че след последното опрощаване СБАЛО „Св. Мина“ вече си плаща редовно за приготвянето на храна.

- Голяма извената с прехваления проект за електробусите. Оказа се, че съвсем официално е предвидено общината да субсидира общинското дружество с около 50 000 лева месечно за следващите пет години или около 3 милиона лева за този период. И това е оптимистичната прогноза. Тоест – не сме получили тези електробуси безплатно, а реално ще ги платим през следващите пет години. Все едно сме си ги купили на лизинг.

- Реално са похарчени 4 милиона от държавно делегираните дейности за образование и социални дейности, но за друго.

- Необходимост от спешно дофинансиране на ремонта на МУЦ-а, защото съгласно проекта от есента на 2021 година покривът е в „добро състояние“ и може да понесе монтаж на фотоволтаични панели, а огледът на място показа, че целият покрив е за смяна и в проекта има пропуснати още купища неща, без които не може.

- Общата сметка към момента показва, че община Благоевград е с 51 милиона лева назад и риск от загуба на над 41 милиона лева. Това на фона на 25 милиона лева собствени годишни приходи", публикува Байкушев във фейсбук. От януари ще има приемна за граждани.

т.

Напиши коментар

Коментари

  1. ххх -
    Спри строежа над гробища на бившият кмет. Това е богохулство!

Социално

новини благоевград facebook