Байкушев съкрати 19 чиновници, но остава с 4 заместници и открива нов отдел

02/01/2024 09:50 5 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Благоевградският кмет Методи Байкушев обяви публично как ще спести половин милион лева годишно на данъкоплатците. Отговорът му идва след гневни коментари в социалните мрежи за вдигнатите местни данъци и такси. Прибегнал е до козметични "ремонти" в администрацията. Няма да пести пари обаче за четирима заместници в екипа му.

"Направихме важни промени в структурата на администрацията, които ще пестят по 500 хиляди лв. на година на гражданите на Благоевград. По мое предложение на последната сесия за 2023 година Общински съвет прие нова структура на администрацията, която вече е в сила. За да намалим разходите и да се запази, и подобри предлаганото качество на услугите щатът в общинската администрация е съкратен от 207 на 188 души"похвали се Байкушев във фейсбук.

"Съкращенията са основно в звената, които се дофинансират от местния бюджет. Така значително ще се намали разходът за администрация, който гражданите на Благоевград плащат от своя джоб. По предварителни разчети с намаляване на дофинасираната численост на администрацията ще бъдат спестени 500 хил. лева годишно. С тази реформа Благоевград ще бъде и далеч под средното за страната ниво на дофинансирана с местни приходи администрация - около 13 процента", пресметна градоначалникът.

"В новата структура влизат 4-ма заместник-кметове с ресори: „Строителство, европроекти и екология“, „Финанси, правно-нормативна дейност и управление на собствеността“, „Образование, бизнес развитие, социална политика и здравеопазване“ и „Култура, спорт и туризъм“. Трима от моите заместници вече заемат своите длъжности, съвсем скоро ще представя и заместник-кмета в ресор "Строителство, европроекти и екология". Ще бъде възстановена и дирекция – „Правно-нормативно обслужване и обществени поръчки“, но без увеличение на щата там", написа байкушев.

"Разкрива се и нов отдел „Екология“ с численост от 6 души. Създаването на отдел "Екология" е абсолютно задължително, защото най-голямото разходно перо на общината е именно управлението на отпадъците, което включва – сметосъбиране и сметоизвозване, управление на инсталациите за сепариране, компостиране и анаеробно третиране на биоразградимите отпадъци. Освен това звеното ще отговаря и за подобряване на чистотата и зеленината на градската среда и чистотата на атмосферния въздух", смята кметът.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. ПИРО -
    Бащенкото си мисли, че сме тъпи - не сме обаче си траем и не скачаме опротиве ни на първата седмица
  2. Ванче -
    Като гледам как се развиват нещата май тия около него му мажат ските кротко и тихо и ще го пуснат по пързалката скоро
  3. БАК -
    Кажи му адвокат и не чакай да работи за хората-гледа хонорар и да прецака съда.
  4. Гаро -
    Ей Байкуш ти на балами ли ни правиш , кредити , високи данъци и накрая едно голямо НИЩО.
  5. Смешник -
    Администрацията е толкова раздута а той маха 19 човека и ми се хвали че прави нещо, а в същото време създава нов отдел с нови чиновници.Абе пародия

Социално

новини благоевград facebook