Ден на Серафим, Силвестър и рогатите животни

02/01/2024 09:05 0 Коментирай

На 2 януари се почита Свети Силвестър. На този ден народът отдава почит на едрия рогат добитък и най-вече на вола, тъй като в миналото това животно е било използвано като основна впрегатна сила.

Честват се Светите Серафим и Силвестър. Имен ден празнуват Серафим, Силвестър, Силва, Силвия, Силвана, Горан, Горица, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Серафим. Силвестър е латинско име, което означава гора. В Западните Родопи наричат деня Сполезов и гледат кой пръв ще влезе в къщата. Гостът трябва да е добър и заможен човек, за да бъде и годината, която идва добра и заможна. На трапезата не се слагат свинско месо и сланина, за да бъдат здрави животните. Празникът завършва с голямо хоро на мегдана.

Преподобният Серафим Саровски е бил роден през 1754 г. в град Курск в уважавано търговско семейство. Баща му изгражда храмове, а майка му възпитава трите си деца, от които Прохор е най-малкият. От малък желаел да стане монах. Съвременниците на Свети Серафим отбелязват, че светият лечител изцелявал не толкова с кротка дума, колкото с любов и радост, които струяли от него.

Свети Силвестър се родил в Рим. Негов учител във вярата и науката бил благочестивият презвитер Кирин. В столицата на световната империя тогава идвали много странници, а младият Силвестър ги подслонявал в гостоприемния си дом. Когато станал на 30 години, той бил ръкоположен за дякон от папа Милтиад, а след неговата смърт бил избран за Римски епископ

 
 
 
 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook