Банскалии плащат за пострадала англичанка

19/03/2023 12:49 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Общинарите в Банско плащат 100 000 лева на пострадала в града англичанка. След няколко дела тя е подписала извънсъдебно споразумение. Парите ще се отпуснат от общинската хазна.

През 2015 година чужденката, паднала в необезопасена шахта в Банско. В Окръжен съд-Благоевград й присъдили 50 000 лева обезщетение за претърпените болки и страдания, както и около 75 000 лева за имуществени вреди, след това САС добавил още 20 000 лева.

Общината веднага обжалва присъдата на столичните магистрати, но преди делото да продължи в последната съдебна инстанция, на 3 март тя изтегли жалбата си, след като се договори с адвоката на пострадалата за около 100 000 лева.

Пострадалата пристигнала с двамата си синове да кара ски в зимния курорт. След пазаруване тръгнали по тъмно да се прибират в хотела и след моста на река Глазне жената не видяла, че има шахта с отворен капак. При падането тя счупила тазобедрената си става. В МБАЛ – Благоевград й я сменили, но след като се прибрала в Англия, се наложила нова смяна на ставата, после още няколко пъти лекарите намествали бедрената кост.

Според туристката тази контузия объркала живота й за години напред, трябвало да се откаже от шофирането, от любимия си велосипед и ските, не можела да ходи на танци и да се грижи за градината си, публикува struma.bg. В българския съд първоначално англичанката представила дълги списъци с равностойността им в паунди, които загубила заради травмата. Общият им размер възлизаше на около 370 000 лева. В него бяха калкулирани и грижите, които синът й полагал за нея, оразмерени във времето, което той губел за това – 20 минути помощ за слизане и качване по стълбите, 1 час готвене, 1 час за почистване на къщата, 1 час пазаруване, по 20 минути помощ за къпане, обличане, лягане и ставане от леглот. Всички съдебни инстанции са приели, че дупката на улица „Найден Геров” е била на Енергото, общината е трябвало да я обезопаси, за да не стават инциденти.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook