Безработни получават над 1800 лева месечно

25/02/2024 12:15 1 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Около 50 милиона лева са изплатени от бюджета на фалшиви безработни в района на Гоце Делчев. Това разкри местен бизнесмен, запознат с френската схема за източване на обезщетения.

"Хора от региона получават 1850 лева на месец цяла година само след 3 работни дни във Франция. Не може да се намери персонал, персонал, който иска да работи законно. Предлагат ми да ги наема без договор, за да не загубят помощите, обясни гоцеделчевският предприемач.

"Схемата е проста. По френското законодателство при помощите за безработица се изплаща процент от последната заплата, а не както е при нас от средната сума от възнагражденията за определен период. Така дори и да работите само 3 дни на полето във Франция, българската държавата е длъжна да ви изплаща процент от цялата месечна заплата, която бихте заработили, в продължение на до 1 година, според това колко години трудов стаж без прекъсване имате. В тези случаи първите три месеца обезщетение се изплащат от Франция, а останалите – от родния бюджет. В резултат на опцията има стотици злоупотреби. Много хора реално или фиктивно работят по 3 дни или седмица в чужбина, а след това си стоят вкъщи и получават средно по 1850-2000 лева на месец в продължение на година, обясни бизнесменът. 

Вече е практика и цели семейства да се издържат по този начин. Първата година безработен е съпругът, следващата жена му, после 20-годишното му дете и така бюджетът на фамилията е осигурен, посочи той. При кандидатстване за работа, същите тези млади хора, най-често в трудоспособна възраст, настояват да ги наемат “на черно”, за да не загубят гарантирания си доход. Редица предприятия работят по този начин, а на част от селските пътища в региона можете да видите “пазачи”, които следят за непознати автомобили, които отиват към фабриките и сигнализират нелегалните работници да си тръгнат, разказаха представители на бизнеса пред trud.bg.

Другият трик при проверки е нелегалният работник да каже името на редовно зает, който в момента не е на смяна, тъй като инспекторите нямат право да им искат документи за самоличност, а само могат да проверят дали лице с тези три имена е законно наето на трудов договор.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Снежана -
    А вие какво очаквате да ви работят хората за без пари ли много добре правят след като има начин защо да не се възползват? Ама на вас ви е по добре да ги смачквате от работа и пак да нямат пари да си гледат семействата да работят само за да плащат битовите си сметки

Социално

новини благоевград facebook