Бивш и настоящ кмет ожесточено се питат къде са парите на благоевградчани

28/11/2023 08:02 0 Коментирай

Бившият благоевградски кмет Илко Стоянов и настоящият Методи Байкушев продължават да лазят по нервите на избирателите с коментарите за банковите сметки и ликвидността на Общината. Единият твърди, че има налични над 11 милиона лева, а наследникът - в хазната са налични само 480 хиляди лева. Избирателите с основание питат в социалните мрежи - кога прокуратурата ще се намеси.

Снощи Стоянов загадъчно попита във фейсбук Байкушев къде са над 10 милиона лева. Тази сутрин от кабинета на кмета излязоха със своя позиция. Публикуваме ги без редакторска намеса:

"Фактите сочат, че не бяха изминали и десет дни от управлението на Методи Байкушев и по негово предложение беше одобрено изтеглянето на кредит в размер до 8 156 656. Бих го приел за нещо нормално, ако именно Байкушев не беше идеологът за това да не се взимат никакви кредити, като не спря да повтаря тази мантра цели две години. Следващите дни ще напиша за съмнителните разплащания, за които се иска усвояването на този кредит, но днес ми се иска да задам няколко реторични въпроса: къде отидоха общественото обсъждане, диалогът с “гражданското общество”, протестите и референдумите срещу кредитите, тъй като “вашите внуци ще плащат тези задължения”? Тези въпроси са реторични, защото повечето от нас знаеха, че всички тези действия от страна на Байкушев в нито един момент не са имали за цел загриженост за хората, а желание да се добере до властта. След като я получи може спокойно да перефразира мотото си от “Благоевград няма време за губене” на “Байкушеви нямат време за губене", публикува Илко Стоанов. "И сега един въпрос, който съвсем не е реторичен. Като свое оправдание за кредита, Байкушев не спира да внушава, че община Благоевград разполагала само с 480 000 (четиристотин и осемдесет хиляди) лева в сметките си, което той установил за една нощ, но сега пък щяло да се установява с “истинска” проверка. Тази глупост е написана и в доклад до Общински съвет Благоевград. За да опровергая това грозно внушение, днес ви представям документ, от който е видно, че към дата 17.11.2023г. община Благоевград разполага с парични средства в размер на 11 112 085 лева. Направих си елементарното математическо усилие да пресметна с калкулатор колко е разликата между наличната сума по сметките на общината и твърдението на Байкушев с колко пари разполага тя, в следствие на което се получи разлика от 10 632 085 лева. Това е мега, супер, гига гигантска финансова дупка и то по времето на Байкушев (определенията слагам по негови изрази. В тази връзка и прилагайки именно логиката на Методи Байкушев, аз му задавам следния въпрос: господин Байкушев, защо липсват 10 632 085 лева от сметките на община Благоевград и може ли “истинската проверка” да установи къде са те?В момента на встъпване в длъжност на новия кмет на 14 ноември, разполагаемите средства на общината са 480 хил. лв. Това е видно и от предоставеното от г-н Стоянов извлечение от сметките на общината към 17 ноември.

Позицията на кмета Методи Байкушев:

"Към тази дата по всички сметки на общината действително се намират 11 100 000 лева. Сумата е формирана както следва:

1. Чужди средства - 1 941 000 лева. Това не са разполагаеми средства на общината. Това са чужди средства, предоставени под формата на гаранции и депозити от трети лица, които подлежат на връщане.

2. Средства на европейски проекти - 3 376 000 лева. Това също НЕ са разполагаеми средства на общината, а средства за разплащане по текущи проекти. Основната част от тях към момента (28 ноември) вече са разплатени.

3. Бюджетни средства - 5 755 000 лева. Те са формирани както следва: От тях 4 237 000 лева са трансфери от централния бюджет за държавно делегираните дейности. Това са пари, които община Благоевград трябва да разплати към съответните звена - училища, детски градини, отбрана, здравеопазване. За тези 3,762 млн. лв. общината действа като „пощенска кутия“ и НЕ разполага с тези средства свободно. Към момента (28 ноември) тези средства вече са разплатени и НЕ се намират по сметките на общината. 1 038 000 лева са запорирани от строителя на басейна в Еленово. 480 хиляди са реално разполагаеми средства.

Предоставяме и още данни от значение за информираност на обществото относно финансовото състояние на общината:  Към 17 ноември Общината би трябвало да разполага с 6 786 000 лева целеви средства от държавата по трите проекта - за свлачището по пътя за „Бодрост“, за улица "Промишлена" и Читалището. Тези средства не се намират по сметките на общината. Към 17 ноември общината има задължения към доставчици в размер на 2 100 000 лева, от които 1 144 000 лева са просрочени.  Към 14 ноември получените средства за изборите в размер на 1 310 000 лева не са разплатени. Парите за изборите са преведени на общината от държавата преди 14 ноември, но са похарчени за други разходи; 4. Общият размер на дълговете на общината по банкови заеми към 17 ноември е 17.5 милиона лева.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook