Благоевград е сред градовете с най-скъп патентен данък на такситата

03/11/2020 16:35 0 Коментирай

Таксиметровите шофьори в Благоевград са сред тези в страната с най-висок патентен данък. Те плащат 600 лева по решение на ОбС, гласувано по времето на екскмета Атанас Камбитов. По-високи са данъците на таксиджиите в София - 850 лева, както и в Пловдив - 750 лева. Най-ниски са задълженията на шофьорите в Перник и Видин и Свщов - 300 лева.

Държавата реши да поеме част от патентния данък на такситата, като нова антикризисна мярка срещу последиците от пандемията. Целта е да се запази секторът от фалит, жълтите автомобили да поемат част от хората, ползващи обществен транспорт, което пък ще увеличи дистанцията между пътуващите с автобуси, тролейбуси и трамваи.

Общият брой на таксита у нас е над 25 хиляди, като в повечето случаи на един автомобил се падат по няколко шофьори. Все още сметките са твърде сурови колко средства от националния бюджет ще бъдат насочени към общинските, но по неофициални изчисления на година секторът плаща около 16 милиона лева патентен данък. За да облекчи бранша, транспортното министерство предложи такситата да плащат само минималния праг на патента, а останалото до поеме държавата.

Ако Общинският съвет приеме минимална цена на патентния данък в размер на 300 лева, разликата с патентния данък от тази година да се покрива с държавния бюджет, като всяка община ще заяви какъв брой автомобили са заплатили патентния данък и каква сума ще трябва от републиканския бюджет да им се възстанови.

“Самото премахване на този данък не е достатъчно да спаси един сектор, който е в много тежко положение в момента, тъй като в туристическите райни проблемите са много по-големи, тъй като рязкото спадане на туристичесикя поток, изчезването на чужденците всъщност направиха отрасъла почти несъществуващ. Т.е. по-скоро този, който ще пострада в момента, са общинските бюджети, тъй като те разчитат на приходите от този тип данъци”, заяви икономистът Адриан Николов пред БНТ. От таксиметровия бранш настояват за допълнителна подкрепа от държавата. От транспортното министерство са съгласни само да повишат първоначаланата такса при качване в такси.

В проекта е предвидено първоначалната такса да бъде от 2 до 3 пъти от минималната цена по съответната тарифа. Наредбата за по-висока първочаначална такса вече е качена на сайта за транспортното министрество за обществено обсъждане.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook