Готвят експертиза за саждите във въздуха над Благоевград

03/11/2020 17:24 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Мобилна лаборатория на еклологичното министерство измерва въздуха в Благоевград по делото срещу съдружниците в Био ТЕЦ-Рубин. в Благоевград.

Специалистите са пратени от Районна прокуратура. Разследването за замърсения въздух в Благоеград е под надзора на административния ръководител Борислав Ковачки. В момента се изготвя специализирана експертиза въз основа на замерването, извършени са повторни огледи около комина на "Рубин" в Промишлената зона на града, коментира Ковачки.

Експертизата касае да докаже дали излъчените вредни за здравето на благоевградчани вредни емисии надвишават допустимите и в какви параметри.

Проблемът в района обаче не са фините прахови частици, а едрите сажди. Затова държавното обвинение в Благоевград изиска специална лаборатория от МОСВ, обясни районният прокурор.

Припомняме, в Благоевград се организираха серия протести срещу отровния въздух от комина на ТЕЦ-а, в който смятат, че се горят освен слънчогледови отпадъци и други боклуци. Инициаторите на протестите дори поискаха намесата на премиера Бойко Борисов.

Неотдавна бе монтирана станция за измерване на замърсения въздух. Гржданското сдружение депозира жалбите в прокуратурата преди месеци.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook