Благоевград на челно място по строителни нарушения

01/01/2021 15:58 1 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Инспекторите по незаконно строителство и контрол са извършили най-много проверки в Благоевград и региона след София и Пловдив. Съставени са множество наказателни постановления, образувани са административни производства. Прекратени са удостоверенията на две юридическо лица, извършващи консултантски надзор, отчетоха от ДНСК.

2158 проверки са направени за изпълнението на задълженията на фирмите за строителен контрол в рамките на изтеклата година.

Проведени са 549 процедури по издаване на удостоверение за вписване в регистъра на консултантите за оценяване на съответствието на инвестиционните проекти и упражняване на строителен надзор, вписване на промени в съдържанието и продължаване на срока на издадено удостоверение, при което са реализирани приходи от такси в размер над 100 000 лева.

В резултат от проведените административнонаказателни производства срещу виновни физически и юридически лица за нарушения на разпоредбите на ЗУТ са издадени 577 наказателни постановления на обща стойност над 850 000 лева.

ДНСК извършва контрол и на дейността на общинските и районните администрации. През периода са проверени 196 общински и 16 районни администрации.

Най-честите нарушения са несвоевременно предприемане на действия от служители на общинската администрация по постъпили жалби и сигнали, неспазване на законоустановения срок за издаване на разрешения за строеж, допуснати нарушения при издаване на разрешения за строеж и заповеди за допълването им от длъжностни лица от общинската администрация.

Дирекцията е завишила контрола за спазване на основните изисквания за влаганите в строежите продукти, както и върху местата за добива и производството им. Извършени са общо 1500 проверки на строежи, бетонови възли, кариери, асфалтови бази и други места за производство на строителни продукти. Установените нарушения там са основно в липса на валидни документи за осъществен метрологичен контрол на средствата за измерване, а в някои случаи на изтекъл срок на валидност на сертификати за съответствие на произвеждани строителните продукти. При извършените последващи контролни проверки е установено, че предписанията на органите на ДНСК са изпълнени.

През изминалата година в ДНСК са постъпили и обработени общо 40 252 запитвания, жалби, сигнали и молби на физически и юридически лица и искания за назначаване на Държавни приемателни комисии. 915 от тях са постъпили по електронен път.

Напиши коментар

Коментари

  1. Ок -
    Еехх Румба пак ли се изложи? Какъв кмет си ти бе от теб и селски пъдар на става

Социално

новини благоевград facebook