Благоевград почете Македончето

28/05/2020 13:46 0 Коментирай

Навършиха се 144 години от обесването на Георги Измирлиев-Македончето.

В Благоевград се състоя възпоменателна церемония за революционера, дал живота си в борбите за освобождение от турско робство.

Посланикът на Сърбия Желко Йович и почетният консул на Казахстан в Благоевград Митко Солаков се вкючиха в поднасянето на цветя пред паметника на Македончето на площад "Георги Измирлиев".

Георги Измирлиев – Македончето е виден общественик, участник в Априлското въстание през 1876 година като помощник на апостола Стефан Стамболов и военен ръководител в I-ви Търновски революционен окръг. В разгара на подготовка е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. На 28 май 1876 г. в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.

След церемонията на площада посланик Йович и Митко Солаков бяха приети от председателя на ОбС Андон Тодоров.

Обсъдена е възможността за побратимяване на Благоевград с избран град в Сърбия, с цел задълбочаване на отношенията и доброто сътрудничество.

Митко Солаков изрази благодарност за поканата и подчерта, че Благоевград вече се е доказал като изключителен партньор в културния обмен, тъй като години наред Република Казахстан е представена добре в областния център, чрез проведени серия мероприятия, свидетелстващи за ползотворното сътрудничество. .

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook