Благоевград празнува Освобождението на Горна Джумая

11/02/2021 18:16 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Благоевградчани честват първото освобождение на Горна Джумая. Пред храма "Въведение Богородично", където е мемориалът на руските освободители, ще се извърши утре заупокойна молитва в памет на загиналите, водени от майор Орлински. Ритуалът е в 11.00 часа.

Навършват се 143 години от победата им над турските поробители. Заради епидемичната обстановка тържеството няма да е масово, както в предходни години.

Ще се включат и военни от поделението в града. Жители на Благоевград коментираха, че героте от Горна Джумая няма да бъдат забравени.

В началото на януари 1878 година, една малка част от отряда на генерал Гурко, състояща се от една дружина пехота, кавалерия и една батарея-артилерия, под командването на майор Иван Павлович Орлински, се отправя по долината на река Струма.

По-късно, след Одринското примирие, Горна Джумая влиза в зоната, която трябва да бъде окупирана от руски войски. На 10 февруари 1878 година руското командване издава заповед градът да бъде превзет от руските войски, които се намират в непосредствена близост.

На следващия ден започват боевете в Рилското корито. Първи в Горна Джумая влиза един взвод кавалерия, за да разузнае действителното положение, след него пристига и аванагардът, предвождан от майор Иван Павлович Орлински.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook