Мерки срещу птичия грип в Югозапада

11/02/2021 17:14 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Областният управител в Благоевград свика Епизоотична комисия за предприемане на мерки срещу разпространението на птичи грип.

Губернаторът Михайлов заседава с членовете на комисията заради констатирани огнища на инфлуенца в страната. На територията на област Благоевград няма заболели птици от груп, но същевременно остава опасността от появата и разпространението на заболяването.

Областна дирекция по безопасност на храните-Благоевград, съвместно с орнитоложките дружества, националните ловни сдружения, държавни горски предприятия и регионалните дирекции по горите, ще следят за болни или умрели мигриращи или синатропни птици. Цели се своевременна организация за откриване, контрол и недопускане разпространението на болестта. Същевременно ще се вземат и изпращат проби от възприемчиви видове диви птици.

Предвижда се провеждане на информационни кампании за собствениците на домашни птици и ловците за спазване на необходимите мерки за биосигурност и отглеждане на птиците на закрито.

Специално внимание се обръща на незабавното уведомяване на ветеринарен лекар или кмета при промяна на здравословното състояние на отглежданите птици или завишена смъртност. Всички общини в област Благоевград имат гробни ями за загробване на мъртви птици, които терени имат GPS координати.

Птичия грип не е опасен за хората и не носи рискове за здравето. "Да не допуска контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици. От съществено значение е стопаните да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците", препоръчаха от Епизоотичната комисия в Благоевград.​

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook