Благоевградски съветници искат референдум

25/04/2024 15:29 0 Коментирай

Част от общинските съветници в Благоевград искат свикане на референдум за предложения от кмета Методи Байкушев пореден кредит в размер на 14 500 000 лева. Настояват да се проведе по време на вота "две в едно" на 9 юни.

Това обяви на пресконференция днес председателят на ОбС-Благоевград Радослав Тасков. Друга част от местния парламент пасува по казуса с дълга за 15 години напред.

Тасков коментира, че това е популизъм. Посочи че провеждането на местен референдум е една от пречките като цяло в страната да не се използва от местните власти – изключително тежки процедури за провеждането му и струват твърде скъпо. Той припомни, че частичният местен вот, който бе проведен в Община Благоевград, е струвал около 780 000 лева и прогнозира, че един референдум ще възлезе около 500-600 хиляди лева.

„Ако утре ОбС реши да приеме тази точка, след провеждането на референдума над 50 процента от избирателите трябва да гласуват "за", за да е действителен. Ако не са гласували повече от половината избиратели на референдума, решението по този въпрос трябва да вземе ОбС. Защо трябва да провеждаме референдум за стотици хиляди левове, след като в крайна сметка ОбС ще вземе крайното решение?“ – каза още Тасков. Той посочи, че провелото се публично обсъждане ясно е показало каква е нагласата на хората по отношение предложението на община Благоевград. „Разбира се, че във всички нас има притеснение, когато става въпрос за дълг. Но очевидно е и друго – че тези средства са крайно необходими на Община Благоевград, за да стабилизира своето финансово положение и най-вече да довърши проектите, които са започнати. Защото аз не чух отговор на въпроса: ако ние не одобрим това предложение, отказваме ли се от укрепването на свлачището, което заплашва всеки момент да затвори пътя за „Бачиново“ и „Картала“? Отказваме ли се от изграждането на ул. „Промишлена“, пита Радослав Тасков.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook