Богинята Нике и плоча в чест на император Тиберий край Петрич

11/06/2021 13:10 1 Коментирай

Нови антики излязоха при разкопките край петричкото село Рупите. При проучване на форума в античния град Хераклея Синтика откриха статуя на богинята Нике. Липсва горната част, но е запазено крилото й отзад. Изработката е майсторска, съобщиха от екипа на доцент Людмил вагалински.

Разчетен е вече и надписът на мраморна плоча, намерена вчера. Епиграфът на археологическия екип и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“ Николай Шаранков е превел от старогръцки.

Надписът е бил поставен в началото на I век в чест на римския император Тиберий от трима агораноми на Хераклея Синтика. Тези хора са отговаряли за търговията – включително цени, качество и количество на стоките, изправност на теглилките и други измервателни средства; имали са право да наказват търговци, които мамят клиентите. В надписа съобщават именно факта, че са организирали в града специален пункт, обзаведен с еталони и средства за измерване за контрол над търговците.

"Надписът е останал на форума на Хераклея Синтика повече от два века. Текстът потвърждава археологическите данни от последните години и изводите за развитието на града под римска власт", обяви пред Археология България Людмил Вагалински. Плочата е сравнително точно датирана, посветена е и на римския император, като това е един от най-ранните ни надписи. Била е изложена около 250 години на площада и при варварско нападение е излязла извън употреба.

Напиши коментар

Коментари

  1. Неда -
    Браво за наша радост и голям ужас за съседите

Социално

новини благоевград facebook