Бойко Борисов разнищи сглобката на властта

01/09/2023 17:37 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Имало разговори между водача на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателя на ПП Кирил Петков и убития бизнесмен Алексей Петров преди създаване на правителството. За сглобката на кабинета "Денков-Габриел" призна самият Борисов.

За това се говори още преди покушението срещу Петров, който намекваше в интервюта за такива срещи, на които е било договаряно правителството. Той твърдеше, че в срещите е участвал и бащата на Кирил Петков. Както премиерът Николай Денков, така и вицепремиерът Мария Габриел, която е основният представител на ГЕРБ в кабинета, отричаха твърдо, че бизнесменът е играл каквато и да било роля в създаването на кабинета. "Ролята на Алексей Петров за „стъкмяването” на коалицията е абсолютно никаква", твърдеше Габриел, която, по силата на договорката за ротацията, е бъдещ премиер.

Тази сутрин обаче Борисов с лекота опроверга и двамата. "Алексей беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той, като всички нас, бог да го прости, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след тези пет поредни или колко избора бяха, поне за важната законодателна рамка да е факт. Срещи сме провеждали с него, той с тях, обратно, за да може някакво крехко доверие да си имаме", обясни герберският водач.

Той обаче отрече да е обещавал на Петров да получи назначение в ДАНС или какъвто и да е друг държавен пост, каквито слухове се носеха. "Ако има нещо друго, това не е към мен въпрос", добави той, като така препрати темата към Кирил Петков. И когато журналист напомни, че Борисов е първият, който потвърждава за такива срещи, той заяви: "Аз винаги казвам истината."

Борисов определи като приоритети за парламента промените в Конституцията, промените в антикорупционното законодателство, мерките, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, както и с приемането ни в Шенген и в еврозоната. Той истински се вбеси, когато заговори за газопровода "Балкански поток". Поводът бяха медийни публикации, посветени на вероятни нарушения при изграждането на тръбата при управлението на ГЕРБ.

Най-напред Борисов обвини регионалния министър Андрей Цеков, че е отишъл в Москва, за да се срещне със зам.-председателя на руския парламент Александър Бабаков. "Питайте, нали разследвате!", развика се той на журналистите, когато го попитаха какво всъщност иска да каже.

После гневно продължи: "Аз считам, че "Балкански поток" във времето, в което Турция и Гърция, натовски държави, правеха всичко възможно да изолират България от трасетата за пренос на газ, ние успяхме да се преборим и да направим "Балкански поток", който е 100 процента държавен, 100 процента ваша собственост и в момента е печатница за пари за българските граждани! Всяка година 700-800 милиона лева влизат във вашите джобове, на всички българи! И това, ако е лошо и ако трябва да се обяснявам защо не е в Турция или в Гърция! Аз не съм национален предател, напротив, правил съм всичко в полза на българите!" След тази тирада, водачът на герберите се завъртя и си тръгна, пише segabg.com.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook