Вино, капама, кажел с комбари и фудуле на площада в Банско

02/09/2023 10:09 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

В Банско е най-очакваният кулинарен фестивал. За пета година местни ресторантьори и механджии представят "Уникално Банско". Освен банскалии по време на вкусния празник се надяждат гости от страната и чужбина. Ще има и министерско присъствие - Зарица Динкова.

Традиционната кулинарна вечеря в първия ден на празника ще предложи на гостите на Банско местните специалитети, подготвени по автентични рецепти от банските механджии. На централния площад деца ще представят игри от старо време и спектакъла „ готварии“, по сборника на братя Молерови. Майсторите-ковачи от Банско ще демонстрират обработката на желязото, а самодейци от местното читалище извяждат колекция от народни носии за празник и делник.

Аромати на различни традиционни астия ще изпълнят площада в Банско. Най-вкусните гозби, приготвени по традиционни бански рецепти, са безплатни за всички. На Разкръсницата, както казват местните, между улица "Пирин", православния храм и къщата на Неофит Рилски, е дългата трапеза с наредени на нея вкусотии. Ще има достатъчно за хапване и пийване - от неповторимата капама, чомлек, кажел с комбари, руйно вино. Ще месят баници и фудуле на открито.

Ястията са приготвени от 14 механи в Банско. Целта на кулинарния фестивал "Уникално Банско" е да се възродят етните празници и да се внесе повече веселост и жизнерадост в града.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook