Бранят "Златуша" от подземни мини

30/08/2024 09:16 0 Коментирай

С пълно единодушие съветници и кмет приеха декларация, с която заявяват категорично несъгласие за откриване на златна мина. Отказват да съгласуват, одобряват и разрешават каквито и да било проекти и процедури за добив на метални полезни изкопаеми от проектната концесионна площ „Златуша“.

Част от терена попада в общините Перник и Брезник. Градоначалникът Станислав Владимиров и съветниците категорично застават зад справедливите искания на хората от селата Радуй, Расник и Вискяр и ще ги отстоява заедно е тях.

Припомняме, че в Община - Перник има подписка от 12 август против проучвателните дейности и добива на метални полезни изкопаеми. "Вредите, които би могъл да нанесе този проект са екологични проблеми, здравни рискове, ограничаване на водните ресурси. От екологична гледна точка, процесът на златодобив в повечето случаи включва използването на химикали, като цианиди и тежки метали, които могат да замърсят околната среда и водните ресурси. Това може да доведе до отравяне на водите и почвата, увреждане на местната флора и фауна, както и негативно въздействие върху екосистемите. Замърсяването ще остане с десетилетия! Златодобивът може да произведе сериозни здравни проблеми за местното население. Тези проблеми включват излагане на тежки метали и химикали като цианид и живак, които представляват риск за здравето на хората. Освен това, прахът и шумът, генерирани от златодобивните дейности, могат да доведат до дихателни проблеми и стрес. Използването на водните ресурси за процесите на златодобив може да намали достъпа до питейна вода и водни източници, които са жизненоважни за препитание и живот", се сочи в подписката.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook