Черешова кампания "Набери си сам": 1 лев за килограм

31/05/2024 07:10 0 Коментирай

Собственици на черешови градини приканват гости в тях. Кампанията "Набери си сам" е за втора година. Сладките плодове струват само левче.

Сред тях е бившият директор на Института по овощарство в Кюстендил Димитър Домозетов, който е собственик на 120 декара насаждения.

"Гостите влизат в градините, берат колкото им трябва, после плодовете се мерят на кантара. Кой колкото може да изяде - това няма да го мерим", разказа Домозедов. Цените са направо символични - лев за килограм, на фона на това, което предлагат търговците в големите градове - 13-14 лева килограм. Целта на овощарите не е само да си продадат продукцията. А и да доставят удоволствие на българите, да опитат истински плод от градината и да видят, че българските череши са по-вкусни от вносните от Гърция и Турция.

Инициативата има голям успех. Миналата година в градините на Домозетов хора са идвали да берат череши основно събота и неделя. Тази година има обаждания от цяла България. "Отваряме градините за всички хора. Трябва само да си носят кофи, ние ще им дадем стълби", подканва той.

И други овощари в Кюстендилско покрай него разбират, че това е начин да си помогнат, а берачите да получат пресни плодове, които не са минавали през прекупвачи. И да си подарят едно приятно изживяване. Подобна практика е много популярна в немалко страни по света, пише agri.bg. Миналата година по почина "Набери си сам" Домозетов е предоставил достъп и до сливовите и накрая ябълковите си градини и е много доволен, че по този начин голяма част от реколтата е била прибрана. Липсата на работна ръка за прибиране на реколтата е голям проблем за земеделските производители. Това е и една от причините овощари да отварят градините си за обикновени хора, които искат да берат за себе си.

Между 50 и 80 стотинки на килограм череши искат наемните берачи в Кюстендилско, ако се намерят такива. В същото време производителите казват, че в момента изкупната цена, която предлагат прекупвачите, е 1.30 лева на килограм. От години известен италиански предприемач на практика диктува пазара на череши у нас.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook