Честит празник, малки и пораснали деца!

01/06/2024 09:30 0 Коментирай

1 юни - Международен ден на децата. Честит празник, малки и пораснали дечица!

Празникът е учреден през 1925 година в Женева от представители на 54 държави. У нас е отбелязан за първи път през 1950 година с дебати за правата и благосъстоянието на децата, с прожекции на нови детски игрални филми и телевизионни предавания, организирани са спортни мероприятия за децата, често поканвайки за участие и родителите. По подобен начин се е отбелязвал и в останалите страни.

В Пиринско са подготвили различни изненади за децата и техните родители. Пътешествие "По пътя на героите", куклен театър на открито, спортни инициативи, концерти на музикално-танцови, има в Благоевград. Забаваленията започнаха още снощи с фестивала "Мир на Балканите", в който участват талантливи деца и младежи от седем държави.

Забавно ще е за всички деца и родителите им Градската градина днес. В 11.00 часа актьори от Общински куклен театър ще забавляват най-малките с приказки, песни и игри. Голяма шахматна дъска и къщичка, преобразена в своеобразна библиотека, ще очаква отново там най-любознателните малчугани. По този начин Община Благоевград отправя предизвикателство към децата като ги призовава: "Книжка донеси, друга си вземи, след което прочети и разкажи, и на приказния свят ти се наслади".

Преди това от 10.00 часа на площад "Васил Левски“, при паметника на Апостола на свободата е приключението „По пътя на героите“, в което всички желаещи да се включат в забавната игра имат възможност да обиколят предварително очертан маршрут с 18 исторически паметника и да научат повече за българските революционери и загиналите за свободата на Родината. Предвидена е и томбола, като победителят ще пътува до Батак, Пловдив, Асеновград и Бачковски манастир. Печелившият ще бъде изтеглен с жребий на площад „Георги Измирлиев“ в 12.00 часа. Много забавни игри са организирани на площад "Македоня". Там е и фестивалния концерт.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook