Ловен дом с хотел и ресторант строят в "Бачиново"

01/06/2024 10:38 0 Коментирай

Ловците от Благоевград и Симитли направиха първа копка на Ловен дом, който е по подобие на този, изграден миналия век.

Теренът е отреден в парк "Бачиново". В сградата ще има хотел, административна част, ресторант. Постройката е триетажна, е на площ от 65 квадратни метра с възможност за разширение с още толкова. Ще има голяма открита тераса и басейн пред нея. Планиран е магазин е магазин, склад, оръжейна, помещение за пазач. На първия етаж е предвиден ресторант с кухня и терасата, а най-отгоре е хотелската част с 5 стаи.

Първа копка направи вчера председателят на ЛРД „Сокол 1911“ Иван Василев. Водосвет отслужи отец Андон Шавулев. В кратко изложение Василев разказа за опитите през последните години на сдружението да си върне стопанисването на Ловния дом в парка над Благоевград.

"Правим тази копка заради обстоятелството, че ни бе отнето правото на ползване на Ловния дом над Младежкия дом в Благоевград. Сградата неслучайно е известна като Ловен дом, защото някога е строена с доброволния труд на благоевградските ловци“, заяви председателят на ЛРД „Сокол 1911“ и обясни: „Бяхме предприели процедура да влезем във владение, но когато адвокат ти каже, че няма да ти вземе пари, нещата явно не се получават. Кметът Паскалев няколко пъти ни вика да ни даде ключовете, но така и не ги получихме по негово време. След него кметът Камбитов издаде акт за общинска собственост, въпреки че имаме акт за държавна собственост от 1964 г., в който е посочено, че сградата е на Ловно дружество – Благоевград. През 1973 г. сградата била предоставена на музея и до 1986 г. са плащали наем. През 1987 г. с решение на бюрото на Окръжния съвет Ловният дом е даден за обсерватория. Ели Масева като кмет през 1991 г. искаше да я конфискува по Закона за политическите партии, но свекър й д-р Масев, като разбрал, се противопоставил, защото като доброволец, участвал в изграждането му. Ловният дом сега не ни трябва, сградата е идеална за образователни дейности, но искаме общината да ни обезщети с помещение от 100-150 квадратни метра, за да не се блъскаме в сегашните 40-60, заяви Василев, цитиран от struma.bg.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook