Цигарената фабрика в Благоевград, опоскана от приватизатор, отново е държавна

02/09/2024 16:20 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Цигарената фабрика в Благоевград, която се свързва с председателя на ДПС Делян Пеевски, отново е собственост на държавата. Заради необслужвани кредити - неофициално над 126 000 000 лева, "Българска банка за развитие"си взима сградата в областния център. От производството на елитни марки цигари се препитаваха семействата на над 2000 работници, но до окончателното затваряне през 2019 година.

Кметът Методи Байкушев съобщи във фейсбук, че този факт дава шанс за Благоевград. "Ще търсим варианти с ръководството на банката за привличане на работодатели, които да отворят производство върху тези имоти. Да си пожелаем скоро добри новини", написа Бакушев.

Веднага обаче последваха коментари на благоевградчани. Някои от тях, бивши работници в цигарената, заявиха, че "машините отдавна продадени, част от тях в Иран. Сега там работят, а сградите не им трябват".

Брокер на иоти в Благоевградско пък коментира, че сградният фонд е амортизиран и едва ли евентуален инвеститор би могъл да произвежда цигарени изделия, а купуването на нова технология е ужасно скъпо начинание.

Припомняме, че през 2019 година благоевградския учител Николай Ризов заведе дело като редови гражданин срещу приватизацията на цигарения холдинг. Получи автоматичен отказ да се разследва престъпната сделка, ощетила държавата. Постановлението е на прокурор Емилия Варадинова от СГП. Ето какъв въпрос отправи преди години Николай Ризов към прокурор Варадинова:

"Прокурор Емилия Варадинова, след официалното санкциониране от САЩ на лицето Делян Пеевски по "Магнитски" и сега по досиетата "Пандора", какво правим с вашето твърдение, по отношение на приватизацията на "Бургартабак Холдинг" и нанесените щети на държавата. Кой ще понесе отговорност", пита Николай Ризов обвинителката, постановила, че няма престъпление.

"Ще чакам един свестен, почтен и честен прокурор - български или европейски, да се заеме да разследва вонящото на грандкорупция престъпление - приватизацията. Демек, подаряването на "нашите хора" на Булгартабак. Ще чакам разследване и срещу въпросната прокуратура за съучастие в прикриването на престъпната приватизация. Ризов показа пред Еновина определението на прокурор Варадинова за отказ от завеждане на наказателно производст, датиращо от 2019 година. Той припомни, че през 2004 година от „Бритиш американ тобако“ предложил 200 милиона евро за 80% от акциите в „София БТ“, „Благоевград БТ“ и „Пловдив БТ“, а на следващата година си оттегли офертата заради „усложнената политическа обстановка“, разказа пред Еновина жалбоподателят Ризов.

"Вторият път наетият консултант по сделката „Ситигруп Глобал Маркетс Лимитид“ предлага вариант за приватизация на „Булгартабак“ – 100 процента тежест на показателя „цена“. Тоест, печели този, който плати най-много. В окончателния вариант на процедурата за избор на купувач на „Булгартабак“ са заложени 65 процента тежест на социални критерии, 30% на цена и 5% на инвестициони намерения. Социалните критерии се състоят в ангажимент за изкупуване и преработване на тютюн. Точно това изискване отказва стратегическите купувачи от участие в конкурса. Тоест поставиха пред БАТ неизпълними условия – само за да ги разкарат от участие в приватизацията. А това че държавата можеше да вземе според първоначално предложения критерий „цена“ много повече пари за „Булгартабак“ – няма никакво значение – важното беше холдингът да отиде у правилните хора", сочи Николай Ризов.

"И БАТ се оттегли от процедурата за втори път – и така бе разчистен пътя на родната мафия да прилапа на безценица „Булгартабак“. 2017 През 2017 година същата тази компания British American Tobacco купи водещи марки на производителя на цигари „Булгартабак“.Стойността на сделката е над 100 млн. евро, като така базираната в Лондон компания ще стане собственик на водещите брандове на българския холдинг – Victory, Eva Slim и GD. Тоест 100 млн.евро само за марките – за колкото продадоха 79,83% от „Булгартабак холдинг“. Така че – ето ви крещящ пример за „порочните схеми в приватизацията“ – криминална приватизация в действие", коментира Николай Ризов.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook