Деца гониха злото в Перник

24/01/2020 19:05 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Над 800 маскирани ученици от 20 училища изпълниха с шум и настроение централната градска част на Перник.

Вместо отменения заради водната криза международен фестивал, момчетата и момичетата проведоха маскарадно дефиле "Сурвакариада".

Облечени в кожи и надянали страховити маски, учениците с емоция, вълнение и любов пресъздаваха автентичния обичай, който се предава от поколение на поколение.

"Радващо е, че толкова много млади хора, които носят традицията на Сурва в сърцата си. Това прекрасно дефиле показва, че Сурва е жива и ще живее и след нас, защото водната криза, е преходна и ще бъде преодоляна, но Сурва е вечна", каза зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев.

Всички ученически сурвакарски групи в младежката фиеста получиха специални подаръци и бяха отличени с грамоти за атрактивното си участие.

Водещи на програмата бяха талантливите възпитаници на ДЮТ "Мускетарите" към ЦПЛР - ОДК Перник. Сред стотиците зрители на зрелищното шествие бяха и секретарят на община Перник Мартин Жлябинков, кметът на кметство „Изток“ Десислава Стоянова, представители на ФЕКГ, водени от вицепрезидента на федерацията и секретар на Националната секция на Нидерландия Хирон ван Лювен, делегации от Великобритания, Русия, Португалия и САЩ.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook