Делото за АМ "Струма" започва отново

15/01/2024 18:35 0 Коментирай

Върховният административен съд върна за ново разглеждане дело за автомагистрала "Струма". Отмени определение от септември миналата година по процес по жалба на Сдружение за дива природа "Балкани" срещу писмо на екологичния министър за прекратено производство, касаещо пътен възел Кресна.

Върховните съдии от касационната инстанция не споделят извода на първоинстанционния съд, че процесното писмо е само едно становище като етап от цялостната процедура по изготвяне и приемане на изменението на ПУП. Становището по ЕО е крайният завършващ акт на едно специално нормативно регламентирано производство. Аналогично на правния статус на решението по ОВОС и на решението по оценката за съвместимост по смисъла на член 31 от Закона за биологичното разнообразие, за които по силата на закона е предвидено самостоятелно съдебно обжалване.

По изложените съображения прекратителното определение следва да бъде отменено и делото да се върне за продължаване на съдопроизводствените действия, считат върховните съдии. Определението на ВАС е окончателно. Предмет на производството пред АССГ е писмо на екоминистъра до председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура", с копие до Министерство на регионалното развитие на благоустройството. В него е потвърдено, че не се изисква процедура по екологична оценка и оценка за съответствие за проект ПУП-ПП за доизграждане на ПВ "Кресна", попадащ в обхвата на Лот 3.2, землище на град Кресна.

Припомняме, че протестът на екоактивистите е в защита на позицията на жители на Кресна, които твърдят, че проектите за строителство на "Струма" са лоши за града. Според тях пътният възел "Кресна" предопределя трасето в посока от ГКПП "Кулата" към Кресна да остане сегашният път през Кресненското дефиле. Тяхното искане е цялата магистрала да бъде изнесена от дефилето, а старият път да продължи да се ползва като обикновено шосе от местните общности.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook