Ден на Богородица и мъжките рожби

02/02/2021 08:56 0 Коментирай

Православните християни честват на 2 февруари се празнува Сретение Господне. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка.

Сретение от славянски означава „среща“ и на него се чества четиридесетият ден от раждането на Христос и посрещането му от праведния Симеон. Оттук е останал и християнският обичай майката да носи детето на 40-ия ден в църквата. Според народния календар този ден е посветен на децата и за предпазването им от болести се коли петел. Затова се нарича Петльовден.

Празникът на мъжките рожби води началото си от времето на турското робство и е свързан със събирането на най-тежкия данък за нашия народ – кръвния, при което са отнемани от родителите им малки момчета, за да бъдат обучени за еничарския корпус или настанявани на други държавни служби в Османската империя.

Жени, които нямат мъжки рожби, също празнуват този ден, за да родят момче. На обредната трапеза задължително се слага цял сварен петел или сготвен с булгур на яхния; зелник, който се прави от булгур и сирене, прясна питка, кравайчета и греяно вино, подправено с лютив червен и черен пипер.

По това какъв е денят се гадаело каква ще е годината. Ако времето е хубаво, такова ще е и през следващите 40 дни. Ако на този ден дадеш пари – цяла година ще даваш, ако вземаш – цяла година ще вземаш.

В някои райони в страната е като мъжки аналог на Бабинден. Отбелязва се спасението, оцеляването и съхраняването на мъжката сила.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook