Ден на Данаил, Даниела и Анани

17/12/2021 15:20 0 Коментирай

В деня на Свети Данаил празнуват бременните жени, тези които са раждали и имат малки деца. Името Данаил означава Божи съд. Празнуват Данаил, Даниела, Даниел, Даная. Месят се питки и се раздават, за да е плодовита годината.

На 17 декември почитаме и тримата вавилонски отроци Ананий, Азарий и Мисаил.

Известна е една легенда за Свети Данаил - поразително чудо се случило през време на Вавилонския плен. Заради това, че вярвал в Бога, бил хвърлен в дълбока яма сред гладни лъвове. В продължение на шест дни лъвовете не докоснали Божия пророк.

Пророчествата на Даниил занимават ума на известни хора през вековете. От древността до днес те са вдъхновение и извор на мъдрост. Той е символ на себеотрицание, скромност и духовно величие, единствено благодарение на силната му вяра. Символ е и на твърдостта, с която опазил поста, без да се поддаде на изкушенията.

Една от легендите разказва, че цар Навуходоносор заповядал четиримата младежи да ядат от царската храна, за да силни като другите от двора му. Те отказали и помолили да ги остави на 10 дневен пост само на плодове. Като свършил този пост, те се явили на царя с красиви лица и силни тела, повече от всякога.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook