Ден на спорта в Банско и Добринище

17/05/2021 16:10 0 Коментирай

Банскалии се включиха в Деня на българския спорт. Датата 17 май не е избрана случайно. Причината е в историята на България след Освобождението - на 17 май 1894 година, в България пристигат първите 10 учители по физическо възпитание от Швейцария. Те полагат основите на организираното спортно движение в страната ни след Освобождението, изтъкна по време на празника "спортувай с мен" кметът на града Иван Кадев.

"Въпреки, че остава до 1912 година извън пределите на България, възрожденско и просвете́но Банско не е встрани от европейските тенденции. Още в началото на 20 век в Банско са основани въздържателно и туристическо дружества, които организират походи в планината. Впечатляващи са, организираните от учителя Ангел Балев, гимнастически чествания на празника на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий, в които вземат участие всички ученици в Банско – момичета и момчета от всички отделения и класове", припомни градоначалникът.

На градския стадион „Свети Петър“ участваха спортистите, с които Банско се гордее – Ирина Никулчина – олимпийски шампион по биатлон, таекуондистите Николай Кехайов, Катрин Гемкова, Станислав Дарелов, Никола Калистрин – многократен шампион от държавни първенства по ски алпинизъм, Лиляна Питова – шампион в Държавно първенство по алпийски ски, голямата надежда в биатлона Благовест Стоянов и шампионите от игрите на Спешъл Олимпикс – Генади Стоицов, Иван Везьов, Валентина Черкезова и Михаил Якимов.

Редом с хората в неравностойно положение в мини кроса и тениса на маса участваха кметът на община Банско Иван Кадев и заместникът му Костадин Атанасов, председателят на Общинския съвет Димитър Русков, председателят на Комисията за младежта и спорта в ОбС Александър Весков, представителят на Мото Дружина Банско Георги Йопев, общински служители и граждани от Банско.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook