Ден на светци, подпомагали бедните

12/03/2024 08:44 0 Коментирай

На 12 март се почитат светите Григорий Двоеслов и Симеон Нови Богослов.

Свети Григорий се родил около 540 година в Рим. Родителите му били богати и знатни и ревностното благочестие било отличителна черта на цялото негово семейство. Майка му Силвия е причислена от Римската църква към лика на светиите. Неговата родственица Тарсила пред смъртта си. видяла Самия Христос, който я викал към вечен живот.

Добрите примери и наставления подействували благотворно върху сърцето на момъка. Желаейки напълно да се посвети Богу, Григорий рано оставил светската служба, в която вече достигнал важен сан – префект (управител) на Рим. Той постъпил в манастира "Свети Андрей Първозвани", с негови средства построен. Всичкия си имот Григорий изхарчил за подпомагане на бедните и за построяване на манастири.

Самият той живеел в бедност, спазвал строго въздържание и пребъдвал в постоянна молитва. Но не му било съдено дълго да продължава тоя начин на живот. Високите му достойнства привлекли всеобщото внимание и той бил пратен в Цариград с високо и отговорно поръчение – да уреди важни църковни дела. След смъртта на папа Пелагий единодушно бил избран Григорий в 590 г. за негов приемник. Дълго Григорий се отказвал от тоя най-висок пост в Църквата, писал и на император Маврикий да не утвърждава този избор; тайно се отдалечавал от Рим и се криел в градовете; но убежището му, по особена божествена личба, било открито и той бил принуден да приеме първосветителския сан. Папа Григорий бил изцяло предаден на Божията служба и на грижите за благото на хората. Свети Симеон Нови Богослов е роден през 949 година в Северна Мала Алия.

Получил отлично образование в Цариград и там постъпил в Студийския манастир, а после отишъл в манастира "Свети Мамант", където станал монах. Скоро бил ръкоположен за свещеник и го избрали за игумен. Неговата жива вяра и непрестанна молитва бързо го довели до истинското богопознание. Създал забележителни богословски съчинения, а край него се учили много други монаси. Основна тема на неговите творения е учението за благодатта на Светия Дух, тази "душа в нашата душа", както сам той пише. Оставил е множество слова, а също така и тълкувания на Свещеното Писание.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook