Ден на светци, помагащи на болни и бедни

22/11/2023 08:08 0 Коментирай

На 22 ноември се почитат Светите Михаил Българин и Филимон. 

Спечелен за вярата в Христос от апостол Павел, Филимон придобил много добродетели, а най-вече любов и състрадание към всички хора. С готовност помагал и на проповедниците на Христовото благовестие. По време на двегодишното си затворничество в Рим апостол Павел изпратил послание до Филимон, което е запазено в Библията. В него апостолът моли Филимон да приеме обратно своя избягал роб Онисим, когото той междувременно покръстил в Рим, но вече не като роб, а като обичен брат в Христос. Съпругата на Филимон, Апфия, също била дейна християнка. И двамата пострадали мъченически за вярата в края на I век.

Свети Михаил живял по времето на византийския император Михаил III. Той е българин, роден в град Потука. Родителите му били християни още преди покръстването на нашия народ. Те възпитали във вярата и своя син. Когато възмъжал, Михаил постъпил на служба във византийската войска и ръководил голям военен отряд. По това време арабите започнали война срещу византийците и се насочили към столицата им.

Сред защитниците ѝ бил и свети Михаил воин заедно със своя отряд. С Божия помощ той помогнал да бъдат победени враговете. Като благодарил на Бога за даруваната победа, Михаил разпуснал войската си и се отправил обратно към дома си. Почитан от хората още приживе, при гроба му започнали да се извършват много чудеса и изцеления на идващите с вяра болни. През Второто българско царство цар Калоян превзел град Потука и пренесъл мощите на свети Михаил воин в Търново. А по-късно свети патриарх Евтимий написал похвално слово за светеца. Но след завладяването на града от османците следите на мощите се губят.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook