Ден за смирение, пълни се мълчана вода

30/04/2024 08:33 0 Коментирай

Според църковния канон Велики вторник от Страстната седмица е отреден за смирение. В народните традиции първите три дни от Страстната седмица – понеделник, вторник и сряда, са определени за почистването на къщата, за миене и къпане на децата. На този ритуал се придава очистващ характер – прави се за здраве.

На Велики вторник се ходи за мълчана вода от три извора. През цялото време, докато се носи, не трябва да се проговоря. Вярва се е, че така водата остава "чиста" и затова притежава тайнствена сила. Слага се на скрито място и я използвали за лекуване на болести.

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления.

Според Библията на този ден Исус давал на хората пример как да благотворят. Той учел последователите си, че е по-ценно не да дават от излишъка си, а като бедната вдовица да отделят от последното, което имат. На този ден Христос разказал притчата за десетте девици - пет мъдри и пет неразумни. Мъдрите имали чисти светилници и свещен елей, а неразумните - само чисти светилници. Така само първите пет били готови за идването на Спасителя.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook