Дотират превозвачески фирми, очакват се скандали при разпределянето на милионите

16/01/2024 15:44 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Държавата отпуска над 10 милиона лева за субсидиране на превозвачески фирми в област Благоевград. Най-много са заделените пари за Благоевград - над 3 милиона лева. Следват общините Петрич, Сандански, Гоце Делчев. Превозвачите там ще си поделят общо около 5 милиона лева. За по-малките общински центрове в Пиринско субсидирането варира от 169 000 до 660 000 лева. За разпределяне на финансовата помощ за дружествата ще гласуват местните съветници.

Очаква се битката за парите да е най-ожесточена в Благоевград. За това съобщи в аванс бившият градоначалник Илко Стоянов.

"Ето за тези над 3 милиона е сблъсъкът на интереси между общинското дружество и частните превозвачи. Ето заради тези над 3 милиона, които аз исках да остават в общината, а не да бъдат преточвани през частни фирми, бяха изсипани толкова злобни лъжи срещу мен. На сесия на Общински съвет предстои разпределението на тези средства, в което за първи път ще участва и общинското дружество “Благоевград еко транспорт", обяви Стоянов.

"За първи път държавната субсидия ще достигне до общинско дружество и ако бъде взето адекватно решение от общински съвет, издръжката на това дружество няма да струва и стотинка на община Благоевград. Хората ще се возят в нови електробуси и градският транспорт ще бъде под контрола на общински съвет, а не под контрола на съмнителни “бизнесмени”, издържащи се от субсидии. Това гласуване хич няма да е лесно, защото тези “бизнесмени”, освен че имат предизборни договорки с Байкушев, си имат и лични общински съветници. Тези съветници гласуваха за повишаването данъците и сега дойде време този жест да им се върне с една прилична субсидийка", изтъкна екскметът.

"Ще видим обаче какво мислят и останалите съветници, защото ощетяването на общинско дружество за сметка на частни такива, няма как да се размине без последици. Напомням, че общинското дружество е създадено във връзка с изпълнение на европейски проект със съответна устойчивост, както и че контролът върху изпълнението на този проект се осъществява от държавни и европейски институции", предупреди Стоянов.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook