Питки с мед за здраве на Антоновден

17/01/2024 08:06 0 Коментирай

Свети Антоний Велики е лечителят, който пази от болести. Традиция от векове е да се правят на този ден питки, които се намазват с мед, и се подаряват на приятели. Имен ден днес празнуват Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.

Според една легенда имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова и на Антоновден празнуват всички ковачи, железари и ножари. В народния календар на българите Антоновден влиза в състава на тридневен празничен комплекс. Празнува се за здравето на домашните животни. Отбелязва се първото пролетно затопляне и затова се изкарват животните на улицата. Жените не работят, а мъжете не впрягат добитъка.

Правят се содена питка, тутманик, пълнена кокошка. Не се слага свинско месо, за да не се разлютяват болестите. Тъй като се смята, че свети Антоний може да предпазва от много болести и най-вече от чумата, която преди векове е отнемала огромно количество животи, една питка в някои краища на България се оставя за чумата.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook