Дрон с книги летя над Перник

24/05/2021 13:31 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Първо по рода си у нас пренасяне на книги с дрон направиха в чест на най-българския празник - 24 май.

Организатори на инициативата са Асоциация “Обединено дрон общество” в партньорство с Университета по библиотекознание и информационни технологии УниБИТ и Община Перник. За празника в Перник пристигна вицепрезидентът Илияна Йотова.

Дронът с книги на борда излетя от Регионална библиотека “Светослав Минков” и завърши своя полет на централния градски площад. Безпилотният летателен апарат, който бе посрещнат от кмета Станислав Владимиров, пренесе едно хартиено издание и две книги в електронен формат.

В парада на учениците и учителите, който започна след това се включиха представителни блокове от всички училища в града. Площад „Кракра“ беше пълен с хора, които истински се наслаждаваха на шествието, предвождано от мажоретния състав и оркестъра на най-старото училище в града - VІ СУ „Св.Св. Кирил и Методий”.

След като пред Двореца на културата бе издигнат националният флаг.

„Днес, из цяла България, навсякъде по света, където живеят българи звучи вечният химн на Светите братя Кирил и Методий . Тази песен е нашият поклон към безсмъртното дело на първоучителите. С нея съпреживяваме възторга от българското слово, с нея почитаме святото начало, от което тръгва българската народност“, каза в празничното си слово кметът Владимиров.. Той добави, че 24 май събира минало и настояще, за да проправи пътя към бъдещето, където ще продължи да грее пламъкът на съзиданието, любовта към знанието и светлия порив към напредък и просвещение. „Днес обръщаме поглед към нашите учители, които първи ни въведоха в тайнството на буквите, в магията на словото. Учителите, които излъчват духовност и отдаденост, покоряват със себераздаване и патриотизъм", поздрави кметът Станислав Владимиров.

„Няма друг празник, който така силно да обединява обширната духовна българска територия и да ни прави толкова единни. 24 май е ярък пример за родолюбие. Той отразява тържеството на знанието и вярата, че ще пребъдем във времето. Велика е мисията на нашите просветители, учители, творци, учени, които нареждат с постиженията си българската нация в световната културна съкровищница“, каза областният управител д-р Симеон Василев.

„Честит празник на всички онези, които носят запалените факли на познанието и проправят пътя на България напред”, каза вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя добави, че 24 май е дата, с която се гордеем независимо къде по света сме, защото духовната територия е навсякъде където се чува българска реч. Тя се обърна към учителите и дейците на културата и им благодари за това, че и в тези трудни времена, в дни на кризи и пандемия не са се огънали, защото носят духът на делото на Кирил и Методий. Обичайте България, обичайте словото и където и да отидете, гордейте се, че сте българи”, призова Илияна Йотова.

На празника бяха връчени и плакетите за принос в образованието, културата и журналистиката.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook