АС - Благоевград решава за строителството в парк "Бачиново"

24/05/2021 12:50 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Административният съдия Димитър Узунов, който първи отстрани от поста екскмета Румен Томов, е докладчик по делето срещу застрояване на 19 декара в парк "Бачиново". В едно производство са обединени две жалби срещу издаденото разрешение от РИОСВ-Благоевград в парка да се строи, без извършване на екологична оценка и общество обсъждане.

Една от жалбите е на Сдружение „За дива природа Балкани“. Те атакуват решението на РИОСВ от 11 март, с което бе отказано извършване на екологична оценка за проект на ПУП – план за застрояване за поземления имот в парк Бачиново. Собствениците на благоевградската фирма „Универсал Строй Консулт” възнамеряват да изградят жилищни сгради, хотелски комплекс с ресторант, спа център, кортове и басейн.

Мотивът на екоинспекцията е, че не е необходимо да бъде извършена такава оценка поради липса на вероятност от оказване на значително отрицателно въздействие върху околна среда и човешкото здраве. Екозащитниците обаче не са съгласни и обжалват решението в съда. идентична жалба бе депозирана през април от 13 активисти на различни политически партии в качеството им на физически лица.

Първото заседание по казуса, който възбуди голяма обществена реакция срещу застрояването на парк "Бачиново", е насрочено за края на месец юни.

Причината за забавяне на делото е, че жалбата на 13-те политици е била нередовна, тъй като не били платени държавните такси – по 10 лв. на човек. Впоследствие са платени, но размяната на книжата е отнела време, което е забавило насрочването на делото, обясни пред struma.bg съдия Димитър Узунов.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook